1. Dystonia Europe Simpozij 2012.

Prvi europski simpozij o distoniji i ljetna škola distonije u okviru europskog Cost projekta BM1101

Bol, Brač,  20. – 23. rujna 2012.

U razdoblju od 20. do 23. rujna 2012. godine održan je u hotelu Elaphusa u Bolu na otoku Braču Prvi međunarodni simpozij o distoniji pod nazivom ‘Dystonia Europe 2012′ i međunarodna škola distonije ‘Dystonia Training School’, a u sklopu cost logo mali projekta ‘COST Action BM1101 – European Network for the Study of Dystonia Syndromes’. Navedeni simpozij i međunarodna škola potpomognuti su Europskom sekcijom poremećaja pokreta ‘Movement Disorders Society’ i Europskom federacijom za distoniju ‘Dystonia Europe’. Iznimna je čast i zadovoljstvo naglasiti da je simpozij u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske udruge bolesnika s poremećajem pokreta (HUBPP) održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.  

bol 2012 tablicaPotrebno je obrazložiti kako je došlo do mogućnosti održavanja ovog značajnog skupa u jednom malom otočnom mjestu naše zemlje. Prof.dr.sc. Maja Relja, predsjedavajući organizacijskog odbora kongresa, izabrana je 2011. godine za potpredsjednicu Europske federacije za distoniju ‘Dytonia Europe’. Iste godine započela je sa svojim suradnicima istraživanje u realizaciji 5-godišnjeg EU COST projekta istraživanja distonije u Europi u suradnji s istraživačima iz 19 zemalja (‘COST Action BM1101, 2011-2015.g.) a izabrana je uz prof.dr.sc. Justo Yebenes iz Španjolske, za koordinatora radne grupe 4 (WG4 e-Infrastructure) navedenog projekta što predstavlja priznanje neuroznanstvenicima, djelatnicima našeg fakulteta (Tablica 1). Prethodne godine održan je na istom mjestu (Bol, Otok Brač, 19-21. svibanj 2011) 1. Europski kongres bazalnih ganglija (’1st European Basal Ganglia Club’, uobičajeni naziv za bolesti poremećaja pokreta) također pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića. Uspjeh navedenog skupa i međunarodni odjek doprinijeli su prihvaćanju (u jakoj konkurenciji Europskih zemalja) Hrvatske kao organizatora ovogodišnjeg skupa. Bilo je to po prvi puta da je međunarodna škola COST projekta i ‘Movement Disorder’s Society’ odobrena izvan Sveučilišnog centra. No idealnim riješenjem pokazala se zamisao spajanja znanstvenog simpozija, međunarodne škole i sastanak članova EU udruge bolesnika za distoniju čime se omogućio izravni kontakt sudionika s bolesnicima, što je uz tradicionalne video zapise omogućilo specifičan oblik edukacije. Prema anketama i evaluaciji većina sudionika želi i slijedeće godine nastavak  ‘druženja na Bolu’ uz edukaciju iz ovog područja neurologije. Što više, sada već ‘tradicionalni’ plakat kongresa na Bolu (Slika 1) ocijenjen je ove godine kao najbolji plakat neuroloških kongresa u Europi. Sretni smo što smo spojili znanstveni i stručni uspjeh s popularizacijom ljepota naše zemlje.

bol 2012 organizacijska strukturaU radu simpozija i škole sudjelovalo je 18-oro najpoznatijih predavača iz ovog područja neurologije i neuroznanosti te sudionici: mladi neuroznanstvenici, doktorandi, postdoktorandi, specijalizanti i specijalisti neurologije i fizijatrije iz cijelog svijeta (UK, Irska, Španjolska, Portugal, Italija, Njemačka, Francuska, Belgija, Švedska, Norveška, Nizozemska, Austrija, Mađarska, Češka, Hrvatska, Slovenija, BH, Makedonija, Srbija, te čak Pakistana i Azerbajđana). Značajno je i da je zahvaljujući COST projektu većem broju mladih učesnika bilo omogućeno stipendiranje. Posebno smo na to ponosni ne samo zbog edukacije naših mlađih kolega, već i zbog njihovog uvođenja u sustav korištenja potpore i edukacije iz EU fondova, što će nadamo se postati uobičajena praksa u budućnosti.


Glavna tema simpozija i ove međunarodne škole bile su najnovije neuroznanstvene spoznaje iz područja distonija, drugog po učestalosti poremećaja pokreta u neurologiji. Izlaganjima najeminentnijih znanstvenika s ovog područja bile su obuhvaćene teme kliničkog prepoznavanja i dijagnostike distonija (KP Bhatia, JP Lin), nove klinička podjele i klasifikacija distonija uz poseban osvrt na primarne distonije i distonija ‘plus’ sindrome (J Ferreira, MAJ de Koning-Tijssen) te novosti vezane uz genetska istraživanja distonije (T Gasser). Pregled najnovijih istraživanja stanične biologije distonija iznio je Tom Warner koji sa svojim timom prednjači u molekularnom istraživanju distonija, patofiziologije (M Edwards, A Pisani) epidemiologije (JG de Yebenes). bol 2012 odborOsim plenarnih izlaganja, rad je uključivao radionice posebice suvremenih terapijskih metoda kao što su primjena botulinum toksin (D Dressler, P Kanovsky, Z Pirtošek, M Relja) i funkcionalne neurokirurške metode duboke moždane stimulacije-DBS uz sudjelovanje jednog od pionira i najpoznatijeg neurokirurga ovog područja (JK Kraus), pionira neuropsihologije na području DBS (M Jahanshahi), svakako naznačajnijeg neuropedijatra s područja poremećaja pokreta u djece (JP Lin) koji je impresivnim  predavanjem iznio podatke o radu svog tima u djece s primarnim i sekundarnim oblicima distonija i ukazao na važnost što ranijeg invazivnog liječenja koje i danas predstavlja vrlo kontroverzno pitanje, neurologa iz Mađarske-koja prednjači u ovim postupcima u našoj okolini (N Kovacs), uz praktičnu sekciju fizikalne terapije autora originalnih metoda fizikalne terapije i udžbenika distonije (JP Bleton). Diskusije okruglog stola i video radionice kao poseban oblik rada uvijek privlače najveću paznju sudionika ne samo prezentirane od strane predavača već i kao oblik edukacije gdje dobitnici stipendije-mladi istraživači/neurolozi moraju prezentirati svoje bolesnike.

Osim aktivnog sudjelovanja i praćenja predavanja sudionici su imali prilike za neformalno druženje i diskusije s najuglednijim predavačima tijekom cijelog dana te ‘Dalmatinske večere’ uz nastup tradicionalne klape. Značajno je naglasiti druženje i upoznavanje sudionika s bolesnicima iz cijele Europe.

Simpozij i međunarodna škola ocjenjeni su vrlo uspješnim, a za uspjeh su podjednako zaslužni dobro izabrana znanstvena i klinička tema, odlični predavači, uigranost lokalnog organizacijskog odbora i ljubaznost i profesionalna pomoć osoblja kongresnog centra i hotela, ali i ljepota lokacije s pogledom na najljepšu plažu Mediterana Zlatni rat.

Dolazak i registracija

Prof. Relja i sudionici

Predavanja i diskusija

Preuzimanja