2. Škola distonije

Škola distonije u okviru europskog Cost projekta BM1101

London, UK, 22. – 24. studeni 2013.

U Londonu – UK,  na Institutu za neurologliju poznatom kao ‘Queen Square’, najprestižnijem neurološkom centru u svijetu održana je ove godine 2. međunarodna škola distonije ‘Dystonia Training School’ u sklopu projekta ‘COST Action BM1101 – ‘European Network for the Study of Dystonia Syndromes’  .

Organizacijska struktura

U projekt je uključeno 19 Europskih zemelja, a rad je podjeljenj u 4 radne grupe (WG 1 – WG 4). Prof Maja Relaj je uz prof Justo Yebenes iz Španjolske izabrana za koordinatora WG 4 – radne grupe odgovorne za e-infrastruktur, što je priznanje radu neuroznanstvenika  na našem fakultetu.


Neophodno je naglasiti da je Neurološki institut Queen Square najprestižnija neurološka ustanova na svijetu gotovo u svim područjima neurologije a posebice iz poremećaja pokreta (ekatrapiramidnih bolesti) i prof David Marsden smatrao se ‘ocem’ i osnivačem ovog područja neurologije. Posebice ja zaslužan za prepoznavanje i karakterizaciju distonije kao posebnmog entiteta u okviru poremećaja pokreta. Po njegovoj smrti prof Kailash Bhatia preuzeo je jednu od vodećih uloga u ovom području i bio je domaćin ovogodišnje škole distonije, suradnik je i jedn od voditelja navedenog projekta.

Naglašavamo značanje neurologije u Londonu jer smo tek tamo shavatili ulogu naših istraživača prof Relja i suradnika te njene uloge u ovom projektu i otvaranju mogućnosti sudjelovanja i educiranja naših mladih neurologa u ovom području. Naime 1. škola distonije bila je održana prošle godine u Hrvatskoj (Bol, Otok Brač 20-23 rujna 2012.). Bili smo ponosno na naše sudjelovanje u Londonu ali i na činjenicu što smo ravnopravno sudjelovali u ovom projektu i što je škola bila ocjenjena vrlo uspješnom, te je svima ostala u dobrom sječanju a ocjenjena je visokim ocjenama. Glavne teme škole uz izlaganje napoznatijih imena ovog područja vidljive su iz programa ovogodišnje škole.

Radne grupeU svim edukacijama i simpozijima poremećaja pokreta uobičajen je vide prikaz slučajeva. Tako je svih 39 dobitnika stipendije za ovogodišnju školu moralo prikazati svoju video prezentaciju u radnim grupama. Među njima su vodeća imena ovog područjka, predavači, izabrali 10 studenata koji su zadnjeg dana iznijeli svoj rad. Dr V. Miletić i dr . Ivana Jurjević su u suradnji s prof Relja priredili slučajeve jatrogene distonije i psihogene distonije. Prikaz jatrogene distonije izabran je za završnu prezentaciju (10 slučajeva). Zanimljivost daljnjeg rada je da su kolege učesnici-stipendisti a ne profesori glasovali i izabrali 3 najbolje prezentacije od navedenih 10. Učenica iz grupe prof Relja dobila je najveći broj glasova s prikazom.

Prema ocjeni učesnika značajna prednost prošlogodišnje škole bilo je interaktivno druženje i bliska kominukacija te upoznavanje predavača, najpoznatijih neuroznanstvenika ovog područja, dok je ove godine bilo moguće osobno sudjelovati u pregledu bolesnika i prikazanih slučajeva. Za slijedeću školu 2014.g. natječu se Pariz, Milano i Amstardam što samo pokazuje što samo pokazuje da u pojedinim područjima konkuriramo najrazvijenijim centrima.

Fotografije

Preuzimanja